01.03.2023

Як спекти смачний хліб з великими дірками всередині. У магазині більше нема чого купувати!

Від fcvomond

Чи пробували ви коли-небудь хліб під назвою «килимові тапочки»? 

Звичайно, пробували! Тільки не знали, як він називається. Адже для всіх інших, крім італійців, слово «чіабата» ні про що таке не говорить. Переклад досить точно описує щільне, іноді плоске і неймовірно повітряне тісто. До слова, цей хліб з дірками дуже полюбився фітнес-тренерам.

Чіабата містить напрочуд мало калорій і разюче багато дірок. Це говорить про те, що правильно приготована випічка цього типу містить набагато менше вуглеводів, ніж будь-яка інша. А все завдяки тривалому бродінню: тісто настоюється довго, і за цей час в ньому встигають утворитися корисні кислоти.

Як і багато інших італійських страв, цей хліб можна і потрібно готувати вдома! Без будь-якої хлібопічки або спеціальної закваски. Отож пропонує вашій увазі рецепт чіабати, за яким вона вийде пишною, з хрусткою золотистою скоринкою.

Складові:

  • Пшеничне борошно 450 г
  • Вода 400 мл
  • Дріжджі 2 г
  • Сіль 1 ч. л

Приготування:

1. Просійте борошно (400) у великий посуд з високими бортами, в якій будете вимішувати тісто. Додайте сіль і перемішайте.

хліб з дірками рецепт

2. Всипте дріжджі в теплу воду (все правильно, 2 г дріжджів на 400 мл води). Потім повільно додайте воду з дріжджами в борошно, перемішайте для отримання рідкого тіста.

чіабатта приготування

3. А тепер головне: накрийте посуд тканиною і залиште тісто бродити при кімнатній температурі мінімум на 12 годин (максимум 20). Саме завдяки цьому тісто вийде таким, яким воно повинно бути в чіабаті.

як приготувати чіабатту

4. Висипіть решту 50 г борошна на стіл, акуратно викладіть тісто на стіл, зовсім трохи обімніть і накрийте посудом. Нехай постоїть ще 2-3 години.

як приготувати хліб з дірками

5. Розігрійте духовку до 250 градусів разом з формою, в якій будете пекти хліб. Тісто перекладіть в гарячу форму нижньою стороною вгору, щоб воно було присипане борошном. І поставте в духовку. На дно духовки поставте деко з гарячою водою.

рецепт чіабатти

6. Випікайте хліб 20 хвилин на пару. Потім заберіть лист і печіть ще 15 хвилин.

рецепт хліба з дірками

Домашній хліб вартий того, щоб трохи почекати. В основному тому, що ви знаєте, з чого він зроблений. По-друге, це унікальна можливість спробувати його свіжим. По-третє, вдома він смачніше. Чіабата подається до супів і рагу, її їдять просто так або використовують як основу для іншої національної страви Італії – брускети. Також цей рецепт підходить тим, хто обожнює білий хліб, але кому не дають спокою думки про осину талію.

Сподобався рецепт? Обов’язково поділися з друзями! Смачного!

Джерело