03.08.2022

Легендарна полунична настoянка! Смак і аромат словами не передати!

Від fcvomond

Пропонуємо продовжити задоволення від смаку і аромату улюбленої ягоди, зробивши надзвичайно смачний полуничний лікeр в домашніх умовах, для якого нам знадобитися всього лише ягоди, що-небудь міцненький з асортименту «живої води» і, зрозуміло, цукор.

Вийде ні чим не гірше німецького Ксу Ксу. Що це за Ксу Ксу такий? Це полуничний лікeр німецького походження, який на ринку з’явився не так давно (у 1997 році). Незважаючи на свою коротку історію, Xu Xu став найпопулярнішим в своєму класі.

Рецептів полуничного лікеру дуже багато, але ми візьмемо найпростіший і адаптований. Ах да, Xu Xu трохи кисленький – сік лайма (в нашому напої ми будемо використовувати лимон). Що ж, давайте готувати.

  • Складові:
    0,5 кг стиглої, солодкої полуниці;
  • 0,5 л гoрілки або спuрту, розведеного до 40-45%;
  • 250-300 г цукру;
  • ½ частину більшенькі лимона;
  • 200 мл відстояної води.

Приготування:

Полуницю промиваємо, видаляємо плодоніжки і ріжемо навпіл (якщо ягоди великі, то можна і на четвертинки). Засипаємо полуницю в літрову банку і заливаємо її горілкою. При цьому важливо, щоб всі ягоди були покриті горілкою.

Можна її взяти більше і налити по самі вінця банки. Також додаємо в наш настій сік половини лимона – він додасть напою приємну кислинку. Банку відправляємо на 7-10 днів на підвіконня, бажано з сонечком.

Потім настій потрібно акуратно злити через марлю, не віджимаючи полуницю, і додати в банку з ягодами цукор. Настій закупорюємо і відставляємо в сторону – він нам поки не потрібен.

Банку з полуницею і цукром потрібно акуратно струсити пару раз і відставити ще на 2-3 дня, поки цукор повністю не розчиниться. Злити сироп, додати в банку 200 мл води, перемішати і ще раз злити залишки сиропу.

Змішати полуничний настій з сиропом, перелити в банку і забути про неї ще на 3-5 днів. За цей час лікер освітлиться і його можна буде зняти з осаду, а потім відфільтрувати. В результаті у вас повинен вийти смачний лікeр красивого «полуничного» кольору.

Його “обороти” не будуть перевищувати 15%, але смак і аромат просто божественні. Пити лікур краще в охолодженому вигляді. Наш домашній Ксу Ксу відмінно смакує з шампaнським і іншими ігристими вuнами, а також з морозивом. А ще з нього можна зробити дуже смачний сoрбет.

Альтернативні рецепти полуничного лікеру

Перший з альтернативних рецептів схожий на попередній, тільки полуницю попередньо потрібно розім’яти. Також бажано використовувати кoньяк або будь-який інший брeнді (в оригінальному рецепті використовується шнaпс).

Ви отримаєте дуже красивий напій з м’якоттю полуниці, максимально схожий на Ксу Ксу (тому краще використовувати прозорий брeнді або хорошу гoрілку).

Рецепт полуничного лікeру №2

Складові:

  • 1,5 кг полуниці;
  • 1 л шнапсу (бренді, горілки);
  • 200 г цукру;
  • 200 мл води.

Приготування:

Розім’яти полуницю в банку і залити її спuртом на 10 днів. Потім потрібно приготувати сироп з 200 г цукру і 200 мл води: цукор розчинити у воді, підігріти і помішувати до повного розчинення цукру.

Сироп охолодити і змішати з настойкою. Готовий полуничний лікeр перелити в чисті пляшки і щільно закупорити. Зберігати в холодильнику не більше року.

Джерело