13.11.2022

Картопляні зрази з м’ясним фаршем і грибами, як у бабусі

Від fcvomond

Зрази картопляні з фаршем – це такі швидкі смачні пиріжки з м’ясом з картопляного тіста, які можуть служити як доповненням до супу або борщу, так і бути самостійною стравою – з кетчупом, сметаною або іншим соусом.
У моєму дитинстві картопляні зрази готувала бабуся. Іноді вона приїжджала до нас, щоб приготувати обід у вихідний, якщо мамі траплялося виходити на роботу. «Що вам приготувати?» – питала вона нас з порога, і ми дружно кричали: «Приготуй нам зарази!». І реготали – саме слово «зрази» чомусь здавалося жахливо смішним, тому що нагадувало «заразу».

Бабуся готувала їх так швидко і вправно, що здавалося, це найпростіше блюдо на світі. Як і вареники з м’ясом, які вона могла зробити буквально за пів години. У мене так спритно ніколи не виходило. На зрази у мене йде не менше 1 години 15 хвилин. Ну, це теж не великі витрати, тому що страва того варта: це така смакота, на яку не жаль часу.

А продукти для цього рецепта потрібні самі невибагливі, як і на будь-яке блюдо народної кухні: картопля, м’ясо, яйця, крохмаль, цибулю, масло. А також гриби – це не обов’язковий інгредієнт, але якщо вони є – то чому б не додати їх? Зрази з картоплі з грибною начинкою будуть ще смачніші!

Інгредієнти:

  • 1,5 кг картоплі;
  • 1 стакан (200 мл) картопляного крохмалю;
  • 2 яйця;
  • 1 кг грибів;
  • 300 г яловичого фаршу;
  • 2 цибулини;
  • 100 г тертого твердого сиру;
  • 150 г тертого сиру моцарела;
  • сіль, перець – на свій смак;
  • панірувальні сухарі;
  • олія для смаження.

Приготування:

Почнемо з підготовки картопляного тіста: для зраз картоплю відварюємо в шкірці. Слідкуйте за тим, щоб картопля не потріскалася під час варіння (в цьому випадку вона насититься водою). Тому не пробивайте її ножем, пробуючи на м’якість. Просто відберіть бульби середнього розміру і кип’ятіть на малому вогні 20 хвилин.

Злегка остудіть відварену картоплю, зніміть з неї шкірку, перемніть пресом на пюре. Додайте яйця і крохмаль, посоліть і замісіть м’яке, не липке, пластичне тісто. Накрийте його або оберніть плівкою і відкладіть в сторону.

Тим часом приготуйте начинку: дрібно наріжте цибулю, обсмажте його на середньому вогні зі столовою ложкою рослинної олії до м’якості (3-4 хвилини). Додайте в сковорідку фарш, готуйте, постійно перемішуючи й розбиваючи м’ясну масу, ще 10-12 хвилин.

Додайте в сковороду дрібно нарізані гриби, готуйте, часто перемішуючи, до повного випаровування води (близько 15 хвилин). Посоліть, поперчіть, перемішайте, вимкніть вогонь і остудіть підсмажку – до злегка теплого стану.
У мисці змішайте підсмажку зі сковороди та обидва види сиру. Спробуйте, посоліть і поперчіть до смаку.

Картопляне тісто розділіть на 16 шматочків. Кожен шматочок качайте в кульку, а потім сформуйте з кульки коржик.

На кожен коржик викладіть велику ложку начинки. Закриваємо начинку всередині коржа, сформувавши циліндричні довгасті пиріжки. Кожну зразу обвалюють в дрібних панірувальних сухарях.

Розігріваємо сковороду з декількома ложками рослинної олії.

Обсмажуємо зрази з усіх боків на середньому вогні в розігрітій олії – до золотисто-коричневої скоринки.

Подаємо зрази з м’ясним фаршем і грибами до перших страв – грибного супу, українського борщу. Також можна подавати їх як самостійну страву – зі сметаною, вершками, томатним кетчупом або соліннями.

Смачного!

Джерело