30.05.2023

Дуже смачні кекси на сметані

Від fcvomond

А ви любите кекси? Думаю, багато хто часто випікають їх вдома, а ще частіше купують в магазині. Хочу поділитися своїм улюбленим рецептом: це дуже смачні кекси на сметані – набагато корисніші і навіть ніжніші, ніж покупні!

Кекси, мабуть, найсмачніша випічка, яку я люблю готувати. Вона подобається і дітям, і дорослим: ніжні і повітряні готові кекси завжди можна взяти з собою – це відмінний сніданок або перекус. Домашні кекси на сметані безумовно смачніші, ніж в магазині – їх можна їсти сміливо, так як точно знаєш, що вони без добавок та іншої хімії.

Склад продуктів

  • борошно – 300 грам;
  • яйце – 3 штуки;
  • сметана 20% – 150 грам;
  • цукор – 150 грам;
  • сіль – 0,25 чайної ложки;
  • розпушувач для тіста – 1 чайна ложка;
  • ванільний цукор – 1 чайна ложка;
  • соняшникова олія – 2 столові ложки;
  • какао порошок – 1 столова ложка.

Дуже смачні кекси на сметані: покроковий процес приготування

Холодні яйця збиваємо до легкої піни, поступово починаємо підсипати цукор. Сюди ж відправляємо ванільний цукор і сіль. Добре збиваємо, близько чотирьох хвилин.

Слідом додаємо сметану, можна брати будь-якої жирності – у мене була 20%. Чим жирніше сметана, тим смачніші будуть кекси. Перемішуємо міксером на маленькій швидкості.

Розпушувач разом з борошном просіюємо, додаючи в тісто невеликими порціями, щоб мука краще зайшла в тісто. Густе тісто не повинно вийти, інакше воно буде погано підніматися. Перемішуємо знову на невеликій швидкості міксером: до рівномірної консистенції.

В кінці вливаємо пару столових ложок соняшникової олії, змішуємо. За вашим бажанням допускається додати в тісто горіхи, шоколад або сушені ягоди.

Далі ділимо тісто на дві частини: це якщо ви будете робити двоколірні кекси. В одну додаємо какао і ретельно змішуємо. Можна зробити тільки білі або тільки шоколадні: смак залишиться ніжним в будь-якому випадку.

Готуємо формочки: я використовую звичайну металеву – добре змащую маслом і присипають злегка борошном. Якщо візьмете силіконові формочки, то змащувати не обов’язково. Також допускається спекти один великий кекс, але часу на випічку піде майже вдвічі більше.

Розкладаємо два види тіста в хаотичному порядку, чергуємо біле і шоколадне, можна зробити зебру.

Випікаємо в розігрітій духовці при 180 градусах. Буде потрібно близько 25-35 хвилин на випічку: все залежить від розміру кексів. Я випікаю зазвичай кекси такого розміру 25 хвилин.

Даємо готовим кексам трохи охолонути у формі: після цього вони дуже легко дістаються і не ламаються – адже вони дуже ніжні!

Готові, ще теплі кекси посипаємо, за бажанням, пудрою.

Джерело