06.10.2023

Готуємо тушковану капусту з овочами на зиму: універсальна заготовка додаю в борщ, як начинка для пирогів і пиріжків, дуже смачно, просто і зберігається за кімнатної температури

Від fcvomond

Капуста на зиму на всі випадки життя – швидкий борщ чи суп, начинка для пиріжків чи заливних пирогів, або просто відкрили та наїлися, дуже смачно, чудова заготовка на зиму.

Дуже рятує така заготовка, якщо немає часу на приготування. Відкрили баночку такої капусти з овочами та зварили суп – це смакота, приготуйте обов’язково і собі!

Інгредієнти:

  • Капуста 5 кг
  • Помідори 2 кг
  • Перець солодкий 1 кг
  • Цибуля 1 кг
  • Морква 1 кг
  • Цукор 4 ст. ложки
  • Сіль 4 ст. ложки
  • Перець горошком 0,5 ч. ложки
  • Олія 400 мл
  • Оцет 9% 100 мл

Виходить 10 банок по 1 літру

Приготування:

1. Цибулю 1 кг нарізаємо дрібним кубиком. У мене цибуля дрібна, нарізаю чверть кільцями.

Моркву таку кількість натираємо на великій тертці.

Солодкий перець 1 кг нарізаємо дрібною соломкою. Вага всіх овочів у очищеному вигляді. Помідори два кілограми пропускаємо через м’ясорубку.

Шинкуємо капусту. Отримуємо 5 кг вже нарізаною.

2. У велику каструлю з товстим дном на плиті наливаємо 400 мл олії та розігріваємо. Викладаємо цибулю і обсмажуємо її 5 хвилин на максимальній потужності. Додаємо моркву, перемішуємо та обсмажуємо все разом до прозорості цибулі близько 5 хвилин.

Потім додаємо солодкий перець, все з’єднуємо, вливаємо томати. Всипаємо сіль 4 ст. ложки, це 100 грам і цукор така ж кількість. Додаємо чорний перець горошком пів чайної ложки. Перемішуємо, закриваємо кришкою, доводимо до кипіння, зменшуємо потужність плити та кип’ятимо 10 хвилин.

3. Всипаємо капусту третину і все перемішуємо. Капуста зменшується в обсязі, додаємо ще. Накриваємо кришкою, щоб капуста пропарилася, так її легше перемішувати, все з’єднуємо. Таким чином додаємо капусту частинами, поки вона не опиниться в каструлі. Об’єм моєї каструлі 13 літрів. Накриваємо кришкою і тушкуємо з моменту закипання рідини 30 хвилин. Періодично перемішуємо, щоб капуста не підгоріла, хоч у каструлі з товстим дном вона не підгоряє.

4. Вливаємо оцет 9% 100 мл, перемішуємо. Накриваємо кришкою, щоб оцет не випаровувався і тушкуємо 10 хвилин на середній потужності.

5. Розкладаємо капусту по стерилізованих банках, накриваємо прокип’яченими кришками і закручуємо.
Банки перевертаємо на кришки, накриваємо теплим пледом і залишаємо до охолодження.
Зберігатися така капуста за кімнатної температури.

Бажаю приємних приготувань та смачного Вам! Друзі, якщо Вам сподобався рецептик не забувайте зберегти собі, щоб не загубити! І окрема подяка за Ваші лайки і за поширення рецепту – мені дуже приємно!

Джерело